ponedeljek, januar 10, 2005

Korupcija ali samo kršitev kodeksa?

Dnevnik,Torek, 12.3.2002
"Pri konkretni zadevi gre v vsakem primeru za kršitev kodeksa ravnanja javnih uslužbencev. Dejstvo je namreč, da si javni uslužbenec na takem položaju ne bi smel privoščiti, da mu organizacija, ki jo nadzoruje po zakonu, rezervira hotel. Že to je ravnanje, ki lahko zbudi dvom o nepristranskem odnosu med nadzorovanim in nadzornikom." Tako je direktor vladnega urada za preprečevanje korupcije Boštjan Penko ocenil ravnanje Pava Ivankoviča, direktorja urada za nadzor nad prirejanjem iger na srečo.
Kodeks, izvajanje katerega nadzoruje urad za preprečevanje korupcije, med drugim določa, da javni uslužbenec ne sme izkoriščati svojega položaja za svoj zasebni interes. Vedno mora ravnati tako, da ohranja in krepi zaupanje javnosti v poštenost, nepristranskost in učinkovitost opravljanja javnih nalog. "Javni uslužbenec ne sme zahtevati ali sprejemati daril, uslug, gostoljubnosti ali druge koristi zase ali za svojo družino, bližnje sorodnike, prijatelje, osebe javnega ali zasebnega prava, s katerimi ima ali je imel poslovne ali politične stike, ki bi lahko vplivali ali ustvarjali videz, da vplivajo na nepristranskost, s katero opravlja javne naloge, oziroma ustvarjajo ali bi lahko ustvarjali videz, da so nagrada v zvezi z opravljanjem javnih nalog." Kodeks še določa, da javni uslužbenec ne sme za zasebne namene vplivati na katero koli osebo, osebo javnega ali zasebnega prava ali na druge javne uslužbence z uporabo svojega uradnega položaja ali s ponujanjem osebnih ugodnosti.

Na ministrstvu za finance, kamor spada tudi urad za nadzor nad prirejanjem iger na srečo, pa so nam včeraj povedali, da so upravo Casinoja Portorož že zaprosili za pojasnilo. Ta jim je zagotovila, da bivanja Ivankoviču niso plačali. Zaradi navedb v Dnevniku pa je minister za finance Tone Rop imenoval tričlansko komisijo, ki bo preverila navedbe v zvezi s plačilom hotelskih storitev. Kot zagotavljajo, bo o ugotovitvah komisije ministrstvo za finance obvestilo javnost.