ponedeljek, januar 10, 2005

Vlada za Ivankovičevo naslednico imenovala Janjo Holcman, a je sklep razveljavila

Dnevnik,Torek, 30.4.2002
Potem ko so mediji razkrili, da je Pavo Ivankovič kot direktor urada za nadzor nad prirejanjem iger na srečo zlorabil svoj položaj (Casino Portorož mu je rezerviral sobo v hotelu, nekaj računov tako za bivanje v hotelu Metropol Portorož kot v novogoriškem Hitu naj Pavo Ivankovič ne bi (sam) plačal...), je ta odstopil z mesta direktorja urada. A Ivankovič ostaja v državni upravi - pred kratkim je bil namreč imenovan za svetovalca vlade v vladnem servisu skupnih služb.
Posebna komisija ministrstva za finance, ki jo je imenoval minister Tone Rop , je zadevo Ivankovič sicer vzela pod drobnogled in ugotovila, da je nekdanji direktor urada kršil celo vrsto členov kodeksa ravnanja javnih uslužbencev. A očitno disciplinskega postopka zaradi teh kršitev nihče ne bo oziroma - kot smo lahko slišali - ne more sprožiti. Ker je odstopil z mesta direktorja urada in ni ostal v službi na ministrstvu za finance (tja je prišel z ministrstva za notranje zadeve), po besedah svetovalke za stike z javnostmi Marjane Kanduti na finančnem ministrstvu proti njemu ne more biti sprožen disciplinski postopek. Seveda tega postopka tudi ne morejo sprožiti na MNZ, saj je Pavo Ivankovič kršil kodeks kot funkcionar finančnega ministrstva...
Pavo Ivankovič je bil pred imenovanjem za direktorja urada zaposlen kot vodja sektorja za gospodarski kriminal pri MNZ in je imel torej možnost, da se po koncu funkcije vrne na staro delovno mesto. A ker 67. člen zakona o policiji določa, da lahko delovno razmerje za opravljanje nalog v policiji sklene le oseba, ki ni v kazenskem postopku, se Ivankovič na policijo v tem trenutku ni mogel vrniti. Kot so nam namreč povedali na policiji, preiskava v zvezi z Ivankovičem še traja in kriminalisti še zbirajo obvestila o sumih uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Po besedah generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja pa je Ivankovič vztrajal, da ostane v državni upravi. Ker je bilo v servisu skupnih služb ravno prosto delovno mesto in ker so za Ivankoviča iskali ustrezno zaposlitev, so tako torej stvari povezali. Bandelj omenjenemu imenovanju ni nasprotoval. Ob tem pa je zanimivo, da je imel Ivankovič, ko je bil še na MNZ, naziv svetovalec ministra, po novem pa bo imel naziv svetovalca vlade, kar torej pomeni, da ima zdaj višji naziv, kot ga je imel pred imenovanjem na položaj direktorja urada. Mirko Bandelj se s to ugotovitvijo ne strinja povsem, saj pravi, da stvar ni primerljiva, ker takrat, ko je bil Ivankovič še na MNZ, svetovalcev vlade skoraj ni bilo.

Očitno pa se zapleta z izbiro novega direktorja urada za nadzor nad prirejanjem iger na srečo. Kot smo že poročali, je vlada na svoji seji sredi aprila na predlog finančnega ministrstva na to mesto imenovala Janjo Holcman , dosedanjo vodjo sektorja za finance in računovodstvo na ministrstvu za obrambo, ki je bila pred tem namestnica direktorja Durs. A očitno Holcmanova funkcije direktorice urada ne bo opravljala. Zaradi nasprotovanja ministra za obrambo Antona Grizolda je namreč Mirko Bandelj stvar zadržal oziroma ni izdal odločbe o imenovanju in je čakal na potrditev zapisnika na naslednji seji vlade. Ob potrditvi zapisnika pa je vlada sklep o imenovanju Holcmanove razveljavila. Zakaj je minister nasprotoval omenjenemu imenovanju, nam na obrambnem ministrstvu včeraj niso mogli povedati, saj je Anton Grizold na dopustu. Na finančnem ministrstvu pa so nam pojasnili, da je bilo imenovanje razveljavljeno, saj so na obrambnem ministrstvu menili, da Holcmanovo v tem trenutku nujno potrebujejo. Tako zdaj na finančnem ministrstvu iščejo novega človeka, ki bi na čelu urada nasledil Pava Ivankoviča.